• ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
  • 0118-440 444
Wales
De prachtige nationale parken Snowdonia, Brecon Beacons en Pembrokeshire Coast en meer dan 1200 km aan kustlijn maken van Wales de perfecte plek om te genieten van het buiten zijn. Maak wandelingen over langeafstandswandelpaden, zoals het Wales Coast Path, fiets over paden als de pittoreske Mawddach Estuary, speel een heerlijk rondje golf of ga surfen bij Surf Snowdonia op het enige surfmeer dat niet aan de kust ligt. Zwem of kano bij de mooiste stranden van Europa, kijk uit naar puffins of dolfijnen op de toppen van de ruige kliffen van Pembrokeshire en eindig uw dag met een heerlijke fish & chips in een charmant plaatsje als Tenby.

Wales is één van de landen die Groot-Brittannië groot maakt en het Keltische land heeft zijn eigen taal, cultuur en gebruiken. Leer om Bore da (goedemorgen) te zeggen of misschien zelfs Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch! Bezoek de Keltische plaatsen, ontdek de legenden van Koning Arthur en de Heilige Graal en geniet van de 6 plaatsen die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, evenals de 400 kastelen (er zijn in Wales meer kastelen per vierkante km dan in welk land in Europa ook)!

De pracht van het land, de vriendelijke bevolking en de interessante Welshe cultuur maken uw vakantie in Wales onvergetelijk. Dus Croeso i Gymru, oftewel Welkom in Wales!
Lees meer
Wales | Puffin
Bekijk ons aanbod naar Wales
Klik hier voor ons aanbod. Alle reizen kunnen naar wens worden aangepast. Heb je zelf al iets in gedachte? Vraag dan een reisvoorstel op maat aan:
Lees meer
Lees meer
Reizen in Groot-Brittannië
Tolwegen
In Groot-Brittannië zijn in principe geen tolwegen. Wel is er in januari 2004 een tolweg geopend in de buurt van Birmingham, om de drukke M6 te ontlasten. Tussen de afslagen 4 en 11a kunt u ervoor kiezen dit drukke stuk weg te ontlopen door de tolvariant te kiezen. Kosten voor deze tolweg, die een afstand van 27 mijl beslaat zijn af te lezen uit onderstaand overzicht van toltarieven. Voor sommige bruggen en tunnels geldt ook een tol, zoals bijvoorbeeld de Dartford Crossing. Actuele informatie hierover kunt u nalezen op de website van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie/informatie/tol.

Wie snel op zijn bestemming wil zijn, gebruikt de 'motorway' (snelweg). Een ruime keuze aan kaarten en toergidsen kunt u kopen via VisitBritain in Amsterdam en bij het Britain & London Visitor Centre in Londen. Ook als u eenmaal in Groot-Brittannië bent, worden de toeristische hoogtepunten u niet onthouden. De witbruine borden langs de wegen wijzen u op dichtbij gelegen attracties. Bij VisitBritain kunt u de brochure 'Onontdekt Groot-Brittannië' aanvragen, boordevol suggesties voor rondreizen langs het onbekende Groot-Brittannië. Tevens kunt u bij de Tourist Information Centres informeren naar lokale routes. Reisideeën genoeg dus!

Tolheffing Londen
In 2003 is in centraal Londen de Congestion Charge ingevoerd, een tolheffing om het centrum van Londen van het vele verkeer te ontlasten. De Charge geldt o.a. voor alle auto’s en motoren, dus ook huurauto’s en auto’s met buitenlands kenteken. De kosten zijn £15 per dag, van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur. Meer informatie, o.a. over uitzonderingen en hoe te betalen, kunt u nalezen op: https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge

Parkeren
U mag niet parkeren in straten waar een dubbele gele streep langs de trottoirband getrokken is. Als u van plan bent met de auto naar Londen te gaan is het aan te raden de auto in een van de buitenwijken te parkeren en met het openbaar vervoer verder te reizen. De kosten van parkeren in de binnenstad kunnen flink oplopen.

Maximale snelheden
Als verkeersborden niet tot een andere snelheid verplichten, gelden de volgende snelheden per uur: 48 km (30 mijl) in bebouwd gebied, 96 km (60 mijl) op tweebaanswegen en 112 km (70 mijl) op snelwegen en vierbaanswegen.

Verkeersvoorschriften
VisitBritain heeft een aantal afwijkende verkeersborden en verkeersregels voor u op een rijtje gezet op www.visitbritain.nl. Meer verkeersinformatie vindt u in The Highway Code, verkrijgbaar bij de kantoren van de Automobile Association (AA) en bij de Royal Automobile Club (RAC). De gordel is verplicht voor de bestuurder en degene(n) naast haar/hem. Als de achterzetels voorzien zijn van gordels, moeten ze door inzittenden worden gebruikt. Er staan strenge straffen op rijden onder invloed in Groot-Brittannië. Mijd de combinatie 'drinken en rijden' altijd! Het spreekt voor zich dat zowel motorrijder als passagier verplicht zijn een helm te dragen op de motor. Bromfietsers moeten een helm dragen. De berijder moet in het bezit zijn van een bromfietscertificaat, of rijbewijs (A of B). De snorfiets is in Groot-Brittannië niet bekend en valt hier onder dezelfde regels als een bromfiets.

Verzekering
Niet alle Britse automobilisten zijn volledig verzekerd tegen schade die zij aan derden toebrengen. Als iemand u schade toebrengt kan het dus voorkomen dat niet alles wordt vergoed. Uw verzekeringsmaatschappij weet hier meer van en kan u vertellen hoe u zich hiertegen kunt indekken.

Automobilistenorganisaties
Als u een autovakantie plant bent u gebaat bij het lidmaatschap van een automobilistenorganisatie. In geval van pech of bij andere problemen kan zo'n instantie de helpende hand bieden. Veel zekerheid biedt de Wegenwacht Europa Service. Voor meer informatie neemt u contact op met de ANWB.

Links rijden - vereisten
Kijk altijd naar rechts als u vanuit stilstaande positie wegrijdt. Haal rechts in. Geef voorrang aan al het verkeer op rotondes. Het verkeer op hoofdwegen heeft voorrang boven het verkeer op kleinere wegen. Een witte streep, aangebracht over de breedte van de weg betekent stoppen en voorrang geven aan het verkeer op de hoofdweg voor u. Let goed op verkeersborden en wegmarkeringen en ken hun betekenis - ze zijn belangrijk en mogen niet worden genegeerd!

Koplampen
De koplampen van uw auto staan afgesteld op de berm. Dit betekent dat ze in Groot-Brittannië op de andere weghelft schijnen, waardoor ze tegenliggers kunnen verblinden. Aangezien het verblinden van de tegenligger verboden is, wordt u aangeraden uw koplampen af te plakken als u van plan bent in het donker te rijden. Dit kan met speciale stickers die in Nederland o.a. worden verkocht bij Halfords vestigingen en bij de ANWB. U kunt echter ook zelf uw koplampen afplakken. Zwarte doe-het-zelf tape houdt het licht voldoende tegen.

Bron: VisitBritain
Reizen met een elektrische auto
Steeds meer auto's rijden elektrisch en dit is ook in Wales goed mogelijk. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Wij hebben dit hier voor je op een rijtje gezet.

Laadpalen
Het zoeken van een laadpaal is in Nederland relatief eenvoudig. In Wales zijn er laadpalen voor publiek- en privégebruik, allen samengebundeld op de website van Zap-Map. Je ziet hier een overzicht van alle laadpalen in Wales, of deze beschikbaar zijn en wie de aanbieder is. Het grotendeel van de laadpalen in Wales zijn alleen te activeren met een bankpas of een creditcard. We raden om voor vertrek de apps Zap-Map en Plugsurfing te downloaden, zodat je onderweg altijd een overzicht van laadpalen bij de hand hebt. Wales kent ook snelladers, waarbij je tijdens een kopje koffie snel je auto kunt opladen. Hyperchargers zijn daarentegen zeldzaam.

Aansluitingen
De reguliere laadpalen hebben allemaal een type 2 aansluiting, waarbij je je eigen kabel kunt gebruiken. De meeste Nederlandse elektrische auto's hebben een 3-fase-boordlader en deze laden bij het gros van de Britse laadpalen erg langzaam op, omdat dit 1-fase-laadpunten zijn. Met een 1-fase-boordlader heb je dus meer voordeel met het laden in Wales. Gelukkig kun je in een app als Zap-Map wel de zoekfilter instellen, zodat je enkel 3-fase-laadpunten te zien krijgt.

Laadnetwerken
De grootste laadnetwerken in Wales zijn Instavolt, BP Pulse/Polar, Geniepoint en Osprey.

Tarieven
Het tarief om je auto regulier te laden ligt rond de 40 pence per kWh. Snelladen is duurder en kost tussen de 50 en 75 pence per kWh. De laadprijs wordt meestal per kWh gerekend.

Betalen
Een laadpas, zoals we die in Nederland kennen, kun je niet in Wales gebruiken. Een uitzondering hierop is de laadpas van Shell, die door ongeveer een derde van de Britse laadpalen geaccepteerd wordt. Voor alle andere laadpalen heb je een creditcard en smartphone nodig.

Tesla
Als je in een Tesla rijdt kun je haast zonder zorgen op reis naar Wales. Net als de rest van Europa kent Groot-Brittannië duizenden laadpunten voor Tesla en honderden Superchargers. Enkel in dunbevolkt gebied kun je wel eens voor verrassingen komen te staan, omdat Superchargers hier zeldzaam zijn en opladen bij een regulier oplaadpunt vaak alleen in de grotere plaatsen kan.

Laden via het stopcontact
Ook in Wales kun je opladen via het stopcontact. Let wel dat je hiervoor een zwaar uitgevoerde adapterstekker meeneemt. Een normale 3-pin wereldstekker voldoet hier niet voor. Zwaardere adapterstekkers zijn onder andere te koop bij bouwmarkten en de betere elektronicazaken.
Reisdocumenten
Welke reisdocumenten heeft u nodig voor Groot-Brittannië?
Als inwoner van Nederland of België heeft u een geldig paspoort nodig voor uw bezoek aan Groot-Brittannië. Het niet meer mogelijk om met een Europese ID-kaart naar Groot-Brittannië te reizen. Het paspoort moet minimaal geldig zijn tot en met de dag van uw terugreis. Het is tot op heden niet nodig om over een visum te beschikken. Dit geldt voor inwoners van de Europese Unie, niet-EU lidstaten van de EER (Noorwegen, Liechtenstein en IJsland), Zwitserland en inwoners van overzeese gebieden. Bent u een Amerikaanse, Canadese of Australische toerist? Ook dan kunt u zonder visum reizen in het hele VK, op voorwaarde dat u over een geldig paspoort beschikt. Tevens dient de reden voor uw bezoek te voldoen aan de immigratievoorschriften. Ook paspoorthouders in sommige Zuid-Amerikaanse en Caribische landen en Japan mogen zonder visum reizen in het VK.

Heeft u nog verdere vragen over de benodigde reisdocumenten of het aanvragen van een visum? Raadpleeg dan de officiële website van de Britse Overheid.

Bron: VisitBritain

Op reis met kinderen
Voor een reis naar het buitenland met een minderjarige is de toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig. Via www.kinderontvoering.nl kunt u bekijken welke documenten geadviseerd worden om mee te nemen voor de controle aan de Nederlandse grens. Het kan zijn dat de buitenlandse autoriteiten aanvullende eisen stellen voor het reizen met een minderjarige. Voor de vraag welke documenten er nodig zijn om het land van bestemming in en uit te reizen, adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat.
In geval van nood
Noodgevallen
In Engeland, Schotland en Wales kunt u in geval van nood bellen met nummer 112 of met 999. Via beide nummers kunt u zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van de nummers is gratis, maar ze zijn alleen bedoeld voor echte noodgevallen. Aan de kust kunt u via nummer 999 ook verbonden worden met de Britse kustwacht, the Royal National Lifeboat Institute.

Bent u iets kwijtgeraakt of is er iets van u gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie. Het verslag van de aangifte heeft u nodig om de schade te verhalen op uw verzekering. Een loket voor verloren voorwerpen (Lost & Found) vindt u op alle grote trein- en busstations.

De traditionele bobby (een vriendelijke benaming voor een politieman) is nog altijd een veel voorkomend verschijnsel op straat, maar er zijn ook veel politiepatrouillewagens in de steden en dorpen. In alle steden en dorpen bevinden zich politiebureaus waar u zich kunt melden mocht u problemen hebben. In tegenstelling tot veel andere landen, draagt het politiekorps in Groot-Brittannië geen vuurwapens, maar er zijn speciaal opgeleide “Firearms Officers”. Vraag een politieman of –vrouw om hulp als u de weg kwijt bent - ze zijn vriendelijk, zeer benaderbaar en behulpzaam. Verkeersagenten kunnen u ook helpen om u de weg te wijzen. Als u het slachtoffer bent van een misdaad, neem dan contact op met de politie door 999 te bellen, of 101 voor niet-dringende gevallen. Alle grote steden in Groot-Brittannië hebben wijkagenten die de straten van de stad patrouilleren en samenwerken met de politie. Zij kunnen asociaal gedrag aanpakken, advies geven voor de preventie van misdaden en u helpen als u de weg kwijt bent of met andere informatie.
Tijd
Groot-Brittannië zit in de tijdzone van de Greenwich Mean Time (GMT). Het is hier altijd 1 uur vroeger dan in Nederland waar we onder de European Standard Time vallen. Net als in Nederland kent het Verenigd Koninkrijk een zomertijd waarbij de klok 1 uur vooruit gaat, de British Summer Time (BST). Zomer- en wintertijd gaan in Engeland, Schotland en Wales op dezelfde dagen in als in Nederland. Het tijdsverschil blijft dus 1 uur. De meeste moderne smartphones passen hun tijd aan in het VK zodra er internetverbinding is. Mocht u twijfelen dan kunt u bellen met de 'Speaking Clock' op nummer 123.
Feestdagen
• Nieuwjaarsdag | New Year's Day heel Groot-Brittannië - 1 januari
• Extra New Year's Bank Holiday alleen Schotland - 2 januari
• St Patrick's Day alleen Noord-Ierland - 17 maart
• Goede vrijdag | Good Friday heel Groot-Brittannië
• 2e Paasdag | Easter Monday England, Wales en Noord-Ierland
• Early May Bank Holiday heel Groot-Brittannië - 1e maandag in mei
• Spring Bank Holiday heel Groot-Brittannië - laatste maandag in mei
• Summer Bank Holiday alleen Schotland) - 1e maandag in augustus
• Summer Bank Holiday England, Wales en Noord-Ierland - laatste maandag in augustus
• 1e Kerstdag | Christmas Day heel Groot-Brittannië - 25 december
• 2e Kerstdag | Boxing Day heel Groot-Brittannië - 26 december

Op Kerst na zijn op feestdagen (in Groot-Brittannië 'Bank Holidays' genoemd) de meeste bezienswaardigheden en veel winkels geopend. Banken en postkantoren zijn gesloten. Zoals u kunt zien vallen veel Bank Holidays op maandag. Veel Britten gebruiken deze lange weekenden voor een korte vakantie in eigen land. Houd rond die data dus rekening met een beperkt aanbod aan accommodatie.
Betalen
Oude munten en bankbiljetten
In 2017 heeft The Bank of Engeland nieuwe biljetten van 5 en 10 pond en nieuwe muntstukken van 1 pond ingevoerd. Deze oude biljetten en muntstukken zijn vanaf 2018 niet meer geldig. Dit betekent dat vanaf deze data de biljetten en munten niet meer te gebruiken zijn in winkels, horeca en bij attracties. Bij The Bank of England kunt u alle oude munten en biljetten altijd inwisselen voor nieuwe. Let goed op: het kan soms gebeuren dat u oude biljetten of muntstukken ontvangt als wisselgeld. Accepteer deze niet en vraag de winkelier om nieuwe.

Munteenheid
De munteenheid van Groot-Brittannië is het pond (voluit in het Engels: pound sterling). 1 pond is onderverdeeld in 100 pence. Het symbool voor de pond is £ en vaak wordt de afkorting GBP gebruikt. Schotland heeft zijn eigen bankbiljetten voor ponden. Deze hebben dezelfde waarde en zijn ook buiten Schotland geldig. Let op: in Schotland bestaat er ook een biljet voor £1, dit biljet kunt u buiten Schotland niet gebruiken. Het is na een bezoek aan Schotland slim om de Schotse biljetten in te ruilen voor de standaard briefjes, deze kunt u eenvoudiger inwisselen. U kunt met praktisch alle Nederlandse bankpassen geld pinnen in Groot-Brittannië. Meestal geeft dit ook de beste wisselkoers. Wilt u contant geld inwisselen dan kan dat op diverse plekken bij ‘bureaux de change’.

U vindt deze onder andere in:
• Banken
• Reisbureaus
• Postkantoren
• Vliegvelden
• Grote treinstations

Wisselkoers Britse Pond
De wisselkoers van het Britse Pond ten opzichte van de Euro verandert vrijwel continu. Kijk voor de actuele wisselkoers op internet of neem contact op met uw bank. De wisselkoers bij ‘bureaux de change’ wijkt vaak sterk af van de normale rekenkoers. Ook tussen de bureaus onderling zijn er vaak grote verschillen. Het loont de moeite om er een paar met elkaar te vergelijken voordat u contant geld wisselt.

Openingstijden van banken
Informeer uw bank dat u naar het buitenland reist als extra veiligheidsmaatregel. Hoewel er veel banken in grote steden in Groot-Brittannië zijn, is het onwaarschijnlijk dat u een bank moet bezoeken. De belangrijkste bankzaken kan u online of via een app regelen. Let er hierbij wel op dat u een veilige internetverbinding gebruikt. Openbare Wi-Fi is vaak niet erg betrouwbaar, het normale 3G of 4G netwerk is een betere keuze.

Geldautomaten
Geldautomaten worden in Engeland, Schotland en Wales ‘cash machines’ of ATM’s genoemd, u vindt ze op vele plaatsen. Sowieso bij grote winkelstraten en winkelcentra en in bijna elk bankkantoor. U ziet ze ook in supermarkten, postkantoren, benzinestations, treinstations en stations van de metro in Londen. Tegenwoordig hebben de meeste pinautomaten de optie te kiezen voor aanwijzingen in diverse talen. Sommige automaten rekenen transactiekosten, dit staat dan in beeld. U kunt vaak ook geld opnemen met creditcards, maar de kosten hiervan zijn vaak hoger.

Welke betaalkaarten kan ik gebruiken in Groot-Brittannië?
Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u met pin betalen in Britse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op uw bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd)? Dan kunt u ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij uw bank te controleren. U kunt bij veel banken de geldigheid voor Europa aanzetten via hun app. Kunt u in Nederland contactloos betalen met uw pas, dan kan dat in Groot-Brittannië meestal ook. Van de creditcards worden Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. American Express en Diners Club zijn minder gangbaar, maar worden nog steeds bij veel gelegenheden aangenomen (vooral in de horeca).

Kan ik overal betalen met mijn kaart?
Met een normale pinpas kunt u bijna overal terecht (als hij geschikt is voor betalen in Europa). Sommige kleine horecagelegenheden en bijvoorbeeld kraampjes op de markt, accepteren alleen contant geld. Creditcards zijn niet altijd geldig bij kleine winkels en guesthouses, of alleen bij besteding van een minimum bedrag (vaak vanaf £5). Controleer dit altijd voor uw aankoop. De geaccepteerde kaarten herkent u meestal aan een sticker op de deur of etalage.

Kan ik pinnen met mijn betaalkaart of creditcard?
In de meeste gevallen kunt u geld opnemen met uw kaart bij een geldautomaat (ATM). Houd er rekening mee dat uw bank of creditcardmaatschappij hiervoor kosten kan rekenen. Bij creditcards liggen deze kosten hoger dan bij betaalkaarten.
Winkelen
Wanneer zijn de winkels geopend?
De meeste winkels in Engeland, Schotland en Wales zijn sowieso open van 10:00 tot 17:30 uur van maandag tot en met zaterdag. In grote plaatsen blijven ze meestal langer open (tot 19:00 uur) en kunt u ook op zondag terecht. Supermarkten, newsagents en dergelijke algemene winkels gaan meestal pas om 22:00 uur dicht of zijn zelfs 24 uur per dag geopend.

Wanneer zijn de musea geopend?
De openingstijden van de Britse musea verschillen onderling natuurlijk altijd wel iets, maar in de regel kunt u uitgaan van 10:00 tot 17:00 uur. De openbare musea van Londen hebben bijna allemaal minstens 1 dag in de week met extra lange openingstijden (tot 21:00 uur). Sommige musea zijn 1 dag in de week gesloten, maar de meesten sluiten alleen met Kerst en op Nieuwjaarsdag. Controleer de openingstijden voor uw bezoek op de website van het museum van uw keuze.

Nationale feestdagen
Op Bank Holidays (de Britse nationale feestdagen) houden sommige winkels, attracties en restaurants de deuren gesloten. Veruit de meesten doen dit alleen op beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag. Op die drie dagen is werkelijk alles gesloten. Op de andere Bank Holidays kunt u op de meeste plekken wel terecht. Een leuk extraatje van de Bank Holidays: op die dagen zijn er vaak veel evenementen zoals festivals en jaarmarkten. Controleer dus voor uw reis of er een Britse nationale feestdag valt in uw vakantie en wie weet valt er extra veel leuks te beleven.
Telefoneren
Wie vanuit Groot-Brittannië rechtstreeks naar Nederland wil bellen, toetst eerst de internationale code in (00), gevolgd door de code voor Nederland (31). Daarna het gewenste netnummer zonder de 0 en het abonneenummer. Zo belt u naar Amsterdam met de volgende cijfers: 00 31-20 + gewenst abonneenummer. Vanuit Nederland naar Groot-Brittannië draait u (00) gevolgd door de code voor Groot-Brittannië (44). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van uw mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kunt u meteen bellen met uw mobiele telefoon.

Bent u van plan te bellen tijdens uw verblijf in Groot-Brittannië? Controleer dan van tevoren hoe het zit met de kosten van bellen in het buitenland op uw mobiele abonnement. Steeds meer providers rekenen dezelfde kosten binnen Europa als voor bellen binnen Nederland. Is bellen met uw eigen abonnement geen aantrekkelijke optie, dan zijn er diverse alternatieven:

Bellen vanuit een telefooncel
U ziet ze nog door het hele land, de beroemde rode, Britse ‘Phone Boxes’. Alleen staat er lang niet altijd meer een werkende telefoon in. Ook in Groot-Brittannië zijn telefooncellen overbodig geworden door de opkomst van mobiel bellen. De meeste kans een cel met werkende telefoon te vinden heeft u in drukbezochte toeristische stadscentra (Londen, Edinburgh e.d.). Hier worden ze gezien als toeristische attractie en blijven ze nog wel in bedrijf. Op het platteland komt u ook nog geregeld cellen met telefoon tegen, vooral in gebieden met slechte mobiele dekking. In de telefooncellen kunt u betalen met munten van 10p, 20p, 50p en £1. Nieuwe modellen accepteren ook de munten van £2 en telefoonkaarten die nog te koop zijn bij News agents en postkantoren. Het minimumbedrag voor een telefoongesprek is 60p.

Prepaid abonnement (pay as you go) of sim-only
Bent u langere tijd in Engeland, Schotland of Wales dan loont het een (tijdelijk) abonnement of een prepaid simkaart te kopen. Prepaid kaarten koopt u o.a. bij de supermarkt, een sim-only abonnement bij telefoonwinkels die u in de meeste high streets tegenkomt. Een speciaal sim-only pakket voor bezoekers uit het buitenland is te koop via de VisitBritain Shop.

Bellen via Wi-Fi
Gratis Wi-Fi is overal te vinden. In uw hotel, bij koffietentjes en zelfs in musea en attracties. Is de verbinding een beetje in orde dan kunt u bellen via bijvoorbeeld FaceTime of WhatsApp. In een museum of horecagelegenheid graag op bescheiden volume als het kan.

Bron: VisitBritain
Elektriciteit
Het voornaamste verschil in elektra tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland & België zit hem in de stekkers en stopcontacten. De Britten gebruiken hiervoor aansluitingen met 3 blokvormige pinnen. Wilt u uw eigen apparaten of adapters gebruiken, dan heeft u een verloopstekker nodig.

Voltage
Het standaard-voltage (zwakstroom) in Engeland, Schotland en Wales is 220/240 AC, 50 Hz.

Huisdieren
Op vakantie met de hond of kat
Een huisdier meenemen naar Groot-Brittannië was tot voor kort bijna onmogelijk. Ieder huisdier moest verplicht 6 maanden in quarantaine. Sinds enige jaren zijn de regels versoepeld, maar uw huisdier (hond of kat*) dient aan een aantal strenge bepalingen te voldoen. Uw dierenarts kan u alles vertellen over het zogenaamde Pets Travel Scheme.

In het kort komt het op het volgende neer, u dient ca. 3 maanden voor vertrek te beginnen met de procedure:
• uw huisdier dient te zijn voorzien van een microchip ter identificatie
• vervolgens dient uw huisdier gevaccineerd te worden tegen rabiës
• u dient zorg te dragen voor een EU dierenpaspoort
• uw huisdier dient voor vertrek behandeld te worden tegen teken en spoelwormen

U kunt nu op reis, mits u alle benodigde formulieren meeneemt. Huisdieren zijn bij de meeste vervoersmaatschappijen toegestaan. Bij de langere oversteken dient een kennel te worden gereserveerd. Huisdieren zijn nimmer toegestaan in publieke ruimtes of hutten. Het vervoer van uw huisdier is op eigen risico.

Huisdieren reizen niet voor niets. Alle vervoersmaatschappijen berekenen een prijs voor een huisdier. Houdt u er rekening mee dat indien uw huisdier mee op reis gaat u langere tijd van tevoren aanwezig moet zijn. Een half uur eerder aanwezig zijn wordt aanbevolen. Voorts is het verstandig om bij reservering van uw passage het chipnummer van uw huisdier door te geven; dit scheelt doorgaans aanmerkelijk in tijd.

* voor andere huisdieren dan hond of kat gelden andere voorwaarden

N.B. Bovenstaande informatie bindt ons niet. De juiste informatie krijgt u van uw dierenarts! Voor meer actuele informatie kijkt u op de (Engelstalige) site van DEFRA
Onze favorieten reizen naar Wales
Zuid Wales - Aberglasney
vanaf: € 855 p.p.
Natuurlijk Wales
Autorondreizen - Wales - Wales: zuiden
Ontdek de highlights van het mystieke Wales.

• 9-daagse reis
• comfortabel per boot naar Engeland
• kust, nationale parken en erfgoed
Schaap
vanaf: € 1216 p.p.
All About Wales
Autorondreizen - Wales - Wales: zuiden
Beleef het adembenemend mooie Wales.

• 11-daagse reis
• in 35 minuten met Eurotunnel naar Engeland
• uitgebreid ontbijt
• botanische tuinen, nationale parken en dorpjes
Pembrokeshire Coast
vanaf: € 1719 p.p.
The Wales Way
Autorondreizen - Wales - Wales: zuiden
Ontdek de drie nationale autoroutes van Wales.

• 15-daagse reis
• in 35 minuten met Eurotunnel naar Engeland
• uitgebreid ontbijt in de hotels en B&B's
• kust, nationale parken en kastelen

Regio's van Wales

Wales | Midden Wales
Wales: midden
Midden-Wales is een fantastisch gebied om eens heerlijk te verdwalen. Ga van de grote weg af en u zult al gauw enkele v...
Midden-Wales is een fantastisch gebied om eens heerlijk te verdwalen. Ga van de grote weg af en u zult al gauw enkele van de mooiste plekjes van het land ontdekken. Neem bijvoorbeeld de Elan Vallei. Vier gigantische reservoirs met indrukwekkende dammen die aan het begin van de 20e eeuw zijn gebouwd voor de voorziening van drinkwater aan de stad Birmingham en delen van Zuid- en Midden-Wales, zo’n 315 miljoen liter water per dag. Tussen de groene heuvels treft u af en toe een boerderij en hoort u het geluid van de schapen.

Iets ten zuiden van Rhayader ligt Llanwrtyd Wells. De uitdrukking ‘volkomen getikt’ is precies van toepassing op dit stadje. Tot ongeveer twintig jaar geleden was dit gewoon een gezellige plaats, maar sindsdien worden er allerlei onconventionele gebeurtenissen gehouden, waaronder de Mari Llwyd, de Saturnalia Wobble, de Real Ale Wobble & Ramble, de Man v. Paard Marathon, en het beroemdst van allemaal: het Wereldkampioenschap Moerrassnorkelen.
Ietsje rustiger is het plaatsje Hay-on-Wye, vlakbij de Engelse grens. Dit stadje is beroemd om maar één reden: boeken. Er zijn er miljoenen en ze zijn overal te vinden. Het kasteel is een boekenwinkel, de bioscoop is een boekenwinkel, het brandweerstation is een boekenwinkel, de steegjes zijn boekenwinkels….

Wilt u de adrenaline even door uw aderen voelen stromen, ga dan op het Brecon Beacons National Park af en ga heerlijk wandelen, fiets een van de 16 nieuwe mountainbike routes, ga grotten ontdekken of kajakken. Of geniet gewoon van het natuurschoon. Het mooiste uitzicht heeft u van Pen-y-Fan, met 886 meter hoogte het hoogste punt in het zuiden van Groot-Brittannië. De westkust van Wales is afgezet met bekroonde stranden, rotsige smokkelaarsgrotten en schitterende kliffen, met tegen de achtergrond het prachtige Cambriangebergte.

Ceredigion is een fantastische bestemming als u er eens even helemaal tussen uit wilt en wat echte Welshe persoonlijkheden wilt ontmoeten, zoals de plaatselijke dolfijnen en zeehonden bijvoorbeeld. Het beste plekje om deze te zien is aan het eind van de golfbreker in New Quay. Er wordt gezegd dat ze op de live muziek in de Seahorse Inn afkomen.

Verder naar het noorden langs de kust ligt Aberaeron, een stijlvol 18e-eeuws stadje bekend om het heerlijke eten dat aan beide kanten van de kade wordt geserveerd. Geniet tussen de middag van plaatselijk gevangen kreeft in het Harbourmaster Hotel. En neem als toetje het zalige honingijs van The Hive op de Quay. En als u even zin hebt in een stad, ga dan naar de gezellige universiteitsstad Aberystwyth. Hier vindt u de Nationale Bibliotheek van Wales, waar vele van de grootste literaire schatten van Wales en de andere Keltische landen veilig worden bewaard, zoals het verluchte ‘Black Book of Carmarthen’, het oudste bewaard gebleven manuscript in de Welshe taal.

Het is de moeite waard om even om te rijden langs Devil’s Bridge, hooggelegen in de voetheuvels van het Pumlumongebergte, 20 km ten noorden van Aberystwyth. Het dorp kan op drie dingen bogen; de drie bruggen, het leuke smalspoortreintje dat van Aberystwyth door de groene Vale of Rheidol tuft en de waterval van de rivier de Mynach. En als dat allemaal niet spannend genoeg is voor u, huur dan een mountainbike en ontdek de paden rond Nant yr Arian Visitor Centre.
• Snowdonia National Park
• Pembrokeshire Coast National Park,
• Pembrokeshire Coast Path
• Brecon Beacons National Park
• Schiereilanden Anglesey en Gower
• Caernarfon Castle
• Conwy Castle
• Harlech Castle
• Tintern Abbey
• Portmeirion
• Snowdon Mountain Railway
• Llanberis
• St. David's Cathedral, St. David's
• Aberglasney Gardens, Llangathen
• Bodnant Garden, bij Conwy
• National Waterfront Museum, Swansea
• National Museum and Gallery of Wales, Cardiff


Klik hier om onze reizen naar en door Midden-Wales te bekijken.
Lees meer
Wales | Noord-Wales | Wales coast path
Wales: noorden
Noord-Wales is een waar paradijs voor de liefhebber van wandelen: in Snowdonia National Park staat de hoogste berg in E...
Noord-Wales is een waar paradijs voor de liefhebber van wandelen: in Snowdonia National Park staat de hoogste berg in Engeland en Wales, het eiland Anglesey heeft spectaculaire zeekliffen waar u maar kijkt, terwijl het grensgebied talloze historische plekjes heeft die u kunt ontdekken.

Mount Snowdon beklimmen is iets wat u gewoon één keer in uw leven moet doen. Sir Edmund Hillary en zijn team hebben hier getraind voor zij naar Everest gingen. Als u aardig fit bent zijn er zes wandelroutes naar de top. Als u het wat rustiger aan wilt doen (of gewoon lekker lui wil zijn), ga dan mee op het enige heugel en rondseltreintje in Groot-Brittannië, dat helemaal naar de top rijdt. Hoe u er ook komt, als u er eenmaal bent is het uitzicht adembenemend.

Een half uurtje rijden van Llanberis (dorpje aan de voet van Mount Snowdon) ligt Caernarfon. Dit stadje met kasteel werd in de 12e eeuw gebouwd als Engelse kolonie, om de Welshe identiteit in dit deel van Wales uit te roeien (het lukte alleen niet!). Het kasteel is misschien wel het mooiste in Wales. De moordgaten, vijf poorten, zes valhekken en gracht vormen samen een indrukwekkend verdedigingssysteem. Tegenwoordig loopt u hier gewoon allemaal voorbij en kunt u zo naar binnen door toegang te betalen.

In Noord-Wales heeft u meer dan genoeg kans om uw Welsh bij te schaven. Probeer bijvoorbeeld maar eens Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantisiliogogogoch uit te spreken, de langste plaatsnaam in Groot-Brittannië (de plaats ligt op het eiland Anglesey). Of neem Welshe les in het Wales’ National Language Centre in Nant Gwrthyeyrn op het schiereiland Llyn. Of praat gewoon mee met de plaatselijke bevolking…

Verder in oostelijke richting, bij de Engelse grens, ligt Llangollen. Dit is een eeuwenoud marktstadje aan de oever van de mooie rivier de Dee onder het wakend oog van Dinas Brân Castle. Dinas Brân is een van de vele plekjes in Wales die een nauwe band hebben met Koning Arthur en de legenden van de Heilige Graal. Of de legenden nu een historische kern hebben of niet, het kasteel, dat op een heuveltop net even buiten Llangollen staat, ziet er ongetwijfeld uit als een goede locatie voor Camelot.

• Snowdonia National Park
• Pembrokeshire Coast National Park,
• Pembrokeshire Coast Path
• Brecon Beacons National Park
• Schiereilanden Anglesey en Gower
• Caernarfon Castle
• Conwy Castle
• Harlech Castle
• Tintern Abbey
• Portmeirion
• Snowdon Mountain Railway
• Llanberis
• St. David's Cathedral, St. David's
• Aberglasney Gardens, Llangathen
• Bodnant Garden, bij Conwy
• National Waterfront Museum, Swansea
• National Museum and Gallery of Wales, CardiffKlik hier om onze reizen naar en door Noord-Wales te bekijken.
Lees meer
Wales | Zuid-Wales | Barafundle Bay
Wales: zuiden
Zuidwest-Wales strekt zich uit van Swansea naar het schiereiland Gower over de mooie provincie Carmarthenshire tot aan ...
Zuidwest-Wales strekt zich uit van Swansea naar het schiereiland Gower over de mooie provincie Carmarthenshire tot aan het Nationaal Park Pembrokeshire Coast. Perfect voor een lang weekend aan het strand of een gezinsvakantie in de natuur.

Cardiff, de hoofdstad van Wales, is een zeer moderne en kosmopolitische stad, met een uitgaansleven dat daar bij past. In de Cardiff Bay wijk vindt u een aantal schitterende moderne gebouwen zoals het Millennium Centre, een fantastisch kunst- en cultuurcentrum, en het gloednieuwe Parlementsgebouw van lei en glas. In het stadscentrum staat het Millennium Stadion met zijn gigantische schuifdak. Maar ondanks al deze moderniteiten is Cardiff zijn verleden niet vergeten. Het National Museum is een van de mooiste in Europa en Cardiff Castle is een zeer verrassende attractie in het centrum van de stad.

In het oosten ligt Newport, een van de jongste steden van Groot-Brittannië. Het bruist er sinds de komst van vele nieuwe gebouwen en gelegenheden, zoals het Welsh National Velodrome en het Riverfront Theatre and Arts Centre. Ga nog verder oostwaarts en je komt bij de Wye Valley. Hoogtepunten hier zijn het fortstadje Chepstow en het slaperige dorpje Tintern, waar de imposante ruïne van de Cisterciënzer Abdij staat die de inspiratie vormde voor dichters en kunstenaars zoals Wordsworth, Turner en zelfs Ken Follett.

Ten noorden van Cardiff liggen de beroemde valleien, bekend over de hele wereld om hun baanbrekende rol in de Industriële Revolutie. De mijnen zijn er al lang niet meer, maar in het Rhondda Heritage Park in Trehafod bij Pontypridd zijn nog veel overblijfselen uit het verleden te zien, net als in het bekroonde Big Pitt National Coal Museum bij de Werelderfgoed locatie Blaenavon. Pak een lamp, doe een helm op en ga mee in de kooi naar de bodem van de mijn om te ontdekken hoe het leven daar vroeger aan toe ging. Ten westen van Cardiff bieden de rustige, groene velden van de Glamorgan Coast & Countryside een perfecte ontsnapping. Surf eens op de golven bij Porthcawl's Rest Bay of geniet van de zeelucht met een wandeling over het strand van Ogmore.

Swansea, de op een na grootste stad in Wales en de geboorteplaats van Dylan Thomas en Catherine Zeta Jones, is een gezellige en vrolijke stad aan zee. De 19e-eeuwse badplaats Mumbles ligt op slechts steenworp afstand en staat als de ‘Poort van Gower’ bekend, een schiereiland dat het eerste Gebied van Bijzonder Natuurschoon in Groot-Brittannië was. Ga surfen in de zanderig Oxwich Bay of geniet van het uitzicht over de zoutmoerassen en kokkelbedden vanaf Weobley Castle.

In Carmarthenshire treft u een groot aantal imposante kastelen en tuinen. Carreg Cennen, bij Llandeilo, is het meest dramatisch gelegen fort in Wales. Dit fort staat op een steile kalkstenen rots, zo’n 90 meter boven de rivier Cennen. Enkele kilometers verderop vindt u de Nationale Botanische Tuin van Wales, de eerste botanische tuin die in 200 jaar in Groot-Brittannië is aangelegd, en in mei 2000 werd geopend. De tuin heeft de grootste kas in één overspanning ter wereld, waar u enkele van de zeldzaamste planten ter wereld vindt. In compleet contrast hiermee staat Aberglasney. Deze tuin ziet er uit zoals u dat van een traditionele Britse tuin verwacht: oud landhuis omgeven door 16e t/m 18e-eeuwse ommuurde tuinen.

Verder in westelijke richting ligt het Nationaal Park Pembrokeshire Coast. Van de 13 Nationale Parken in Engeland en Wales is dit het enige dat echt aan de kust ligt. Hier treft u lieflijke kleine badplaatsen zoals Tenby en St Davids, piepkleine dorpjes tussen hoge kliffen genesteld en stranden die onder de mooiste van Europa vallen. En u kunt overal tegelijk van genieten door een wandeling te maken op het Pembrokeshire Coast Path. Dit pad is 299 km lang, en als u de hele route afloopt, dan beklimt u het equivalent van Mt Everest, maar dan zonder hoogteziekte.
• Snowdonia National Park
• Pembrokeshire Coast National Park,
• Pembrokeshire Coast Path
• Brecon Beacons National Park
• Schiereilanden Anglesey en Gower
• Caernarfon Castle
• Conwy Castle
• Harlech Castle
• Tintern Abbey
• Portmeirion
• Snowdon Mountain Railway
• Llanberis
• St. David's Cathedral, St. David's
• Aberglasney Gardens, Llangathen
• Bodnant Garden, bij Conwy
• National Waterfront Museum, Swansea
• National Museum and Gallery of Wales, Cardiff


Klik hier om onze reizen naar en door Zuid-Wales te bekijken.

Lees meer
paper-aiplane

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden