• ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
  • 0118-440 444

Elektrische auto Schotland

Met jouw elektrische auto naar Schotland: zó pak je dat aan!
Steeds meer mensen zijn in het bezit van een elektrische auto. Behalve dat deze auto’s geen fossiele brandstoffen gebruiken en daardoor beter zijn voor het milieu, geniet je ook nog eens van comfortabel rijden. Wat kun je je nog meer wensen voor een heerlijke rondreis door Schotland? Juist in bergachtig gebied profiteer je van de acceleratie van je elektrische auto of EV. En opladen? Dat is geen enkele belemmering meer. Het laadnetwerk binnen Schotland wordt beheerd door Charge Place Scotland. Wel zo handig, want dan heb je maar één laadpas nodig. Hoe het precies werkt? Dat vertellen we je in het handige stappenplan. Zo ga jij pas écht goed voorbereid op reis. Oh en dat links rijden? Daar ben je écht zo aan gewend! Zeker wanneer je met je eigen auto rijdt en dus niet opeens met de andere hand hoeft te schakelen of aan de “verkeerde” kant moet instappen.
Goede voorbereiding is het halve werk
Een vakantie op de bonnefooi klinkt vaak leuk maar levert soms nog best wat stress op onderweg. Zijn er wel accommodaties te vinden? Hoe komen we uit met de route? En in het geval van een elektrische auto (EV): kunnen we de auto wel opladen? Het is dan ook altijd goed om jezelf van tevoren te verdiepen in je bestemming.
Voor het plannen van je route ben je bij de specialisten van House of Britain zeker aan het goede adres: al 20 jaar zijn zij specialist in reizen naar het Verenigd Koninkrijk en dus ook Schotland. Van de overtocht tot de accommodaties en uitjes: wij nemen jou de zorg uit handen. En reis je met de elektrische auto naar Schotland? Dan helpen we je natuurlijk óók met de voorbereiding daarvoor!
Best practices voor reizen met elektrische auto
Als je al een tijdje met de elektrische auto reist, ben je wel gewend aan het opladen. Of je dat nu thuis doet of onderweg aan de snellader, je kunt vooral genieten van comfortabel reizen. Maar hoe doe je dat als je naar Schotland gaat? We hebben een handig stappenplan voor je uitgewerkt, zodat je vanaf het moment dat je in het land bent, je auto kunt opladen.

● Ga voorbereid op pad
Zorg dat je vooraf beschikt over de juiste laadpassen. Hoe je die aanvraagt, lees je in het stappenplan in de volgende alinea.
Bekijk voor je op pad gaat de route, het aantal kilometers en de laadmogelijkheden onderweg. Vaak zitten deze bij restaurants, treinstations of op centrale parkeerplaatsen, dus combineren met een hapje eten is een ideale oplossing.
● Houdt rekening met je bereik
In Nederland ben je gewend aan het bereik van je elektrische auto. In de bergen ligt het gebruik (of het nu gaat om benzine, diesel of elektrisch) iets hoger. Het klimmen kost namelijk extra energie. Waar je met afdalen geen benzine of diesel gebruikt, profiteer je met je EV juist: in de meeste auto’s kun je elektriciteit regenereren op het moment dat je naar beneden rijdt. Dat is dus een mooi voordeel! Afhankelijk van het merk en model auto dat je hebt zul je iets meer of minder regenereren, maar verwacht niet dat je opeens met 10% meer in de accu beneden komt. Het gaat vaak om één of enkele procenten. Geeft je auto het verwachte bereik weer? Houd er dan rekening mee dat dit gedurende de dag nogal kan schommelen. Hoef je niet van te schrikken, want als je naar beneden gaat dan zie je het aantal kilometers weer oplopen.
● Opladen bij hotels en B&B’s
Het meest praktische is natuurlijk het opladen van de auto gedurende de nacht. Bij steeds meer hotels en B&B’s kunnen elektrische auto’s worden opgeladen. Boek jij jouw rondreis met elektrische auto via House of Britain? Dan selecteren onze reisspecialisten waar mogelijk accommodaties waar je de auto kunt opladen.
● Type 2 stekker
De gangbare type 2 stekkers kunnen ook in Schotland worden gebruikt. Maak je gebruik van de stekker in het reguliere stopcontact? Houd er dan rekening mee dat je ook een reisstekker bij je hebt, eventueel een die waterbestendig is.
Charge Place Scotland voor het opladen van je EV
Zoals we al zeiden, worden bijna alle laadpalen in Schotland door Charge Place Scotland (CPS). Op enkele daarvan kan met een bankpas of creditcard betaald worden. Voor de meeste anderen geldt dat een CPS account nodig is. Dan wordt de betaling via WebPay gedaan. Je kunt het nummer van de laadpaal dan online invullen, zodat je de sessie kunt starten.
Je kunt op die laadpalen ook contactloos laden, via de app of telefonische activatie. Daarvoor bel je naar CPS en de medewerker zal de laadsessie op afstand starten.

Niet alle laadpalen kunnen draadloos worden gestart. Bijvoorbeeld wanneer ze op een locatie staan waar geen mobiel internet beschikbaar is. Ook oudere laadpalen kunnen nog niet met WebPay worden geactiveerd.

In die gevallen heb je, naast een CPS account, ook een RFID card (laadpas) nodig. Deze kost 12 pond. Deze moet je bestellen voordat je naar Schotland reist. Het duurt ongeveer 2 tot 3 weken voor je de kaart op je woonadres in Nederland ontvangt. Net zoals bij gebruik van Nederlandse laadpassen, houdt je de pas voor de sensor om de laadsessie te starten en te eindigen.

Het stappenplan voor het aanmaken van een Charge Place Scotland account en het aanvragen van de laadpas is als volgt:

1. Charge Place Scotland account aanmaken
Om met een laadpas de sessie te starten, heb je een account van Charge Place Scotland nodig. Dat account kun je eenvoudig aanmaken door de stappen te volgen op de registratiepagina.
2. WISE account aanmaken
CPS kan geen betalingen ontvangen van bankrekeningen buiten het Verenigd Koninkrijk. Dit is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen, door een WISE account aan te maken. Je kunt dit vergelijken met een Paypal account. Het stappenplan voor het aanmaken van een WISE account vind je hier.
3. WISE koppelen aan Charge Place Scotland
Na het aanmaken van een WISE account, krijg je een “rekeningnummer” en een uniek identificatienummer dat moet worden gekoppeld aan het CPS account. Dat doe je door in te loggen op je CPS account en de nummers in te vullen. Het WISE account is een prepaid “rekening”. Je moet daar dus vooraf wat geld op storten. Tussentijds kun je hier extra geld bijstorten indien nodig. Houd er wel rekening mee dat het tot 24 uur kan duren voor die storting verwerkt is. Zorg dus tijdens je verblijf in Schotland dat er altijd voldoende saldo op het WISE account staat, zodat je altijd kunt laden.
4. RFID card / laadpas aanvragen
Nadat CPS weet dat ze jouw laadsessies kunnen afschrijven (dat doen ze overigens maandelijks en niet direct), kun je jouw laadpas aanvragen. Deze sturen ze op naar je woonadres in Nederland. Het aanvragen kost £12,00. Het duurt ongeveer 2 tot 3 weken voor je de pas in huis hebt.
Met de pas kun je bij elke laadpaal van CPS jouw elektrische auto opladen. Óók wanneer er geen mobiel bereik is.
5. Openstaand saldo
Het WISE account kun je na terugkomst in Nederland weer ontkoppelen van je CPS account. Het resterende bedrag kun je dan eenvoudig terugvragen.

Mocht je vragen hebben over het proces, dan is Charge Place Scotland goed bereikbaar. Zij reageren meestal binnen 24 uur op e-mails. Ook wanneer je kort voor vertrek nog wilt checken of alles goed staat, zodat je direct kunt laden wanneer je in Schotland aankomt.

Langs snelwegen en op bepaalde strategische plaatsen vind je ook Tesla Superchargers, waar je vaak ook met een ander merk elektrische auto gebruik van kunt maken. Net als in Nederland en andere landen, heb je hiervoor de Tesla-app nodig. Omdat dit precies hetzelfde werkt als in Nederland, gaan we hier niet verder op in.
Laadpalen vinden in Schotland
Je hebt je route voor vandaag helemaal gepland, maar hoe weet je nu of je hier laadpalen tegenkomt? Of moet je dan je route aanpassen? Gelukkig is dit eenvoudig te plannen, wanneer je gebruikmaakt van Zapmap. Zowel op desktop als met de mobiele app zijn alle openbare laadpalen in Schotland, maar ook Engeland en Wales, vermeld in Zapmap. Op het kaartje zoek je eenvoudig jouw route en bekijkt waar je laadpalen kunt vinden. Zo kun je direct zien of je jouw laadsessie kunt combineren met een bezoek aan museum, kasteel, distilleerderij, restaurant of andere bezienswaardigheid.

Niet alleen zie je de locatie, maar ook:
● De actuele status, zoals: aan het laden, beschikbaar of defect
● Wanneer de laatste laadsessie was
● Hoe snel de paal kan laden
● Hoeveel aansluitingen er zijn
● Reviews van gebruikers
● Foto’s van gebruikers
Je kunt er zelfs jouw route mee plannen!

Handig: stel in de filters in welke connector jouw auto heeft, zodat alleen laadpalen worden getoond die jij kunt gebruiken.

Charge Place Scotland werkt hard aan het optimaliseren van het EV-laadstation netwerk. Laadpalen die defect zijn worden gerepareerd en er worden steeds meer locaties toegevoegd waar je jouw elektrische auto kunt opladen. Kijk dus vooral naar recente reviews.
Geniet van het Schotse landschap
Alle praktische zaken rondom het reizen met een elektrische auto in Schotland zijn geregeld. Nu is het tijd om te genieten van het prachtige Schotse landschap! Waar brengt de reis jou? Ga je voor de ruige hooglanden, cultuur snuiven in het bruisende Edinburgh, genieten van de natuur in het grootste nationale park The Cairngorms of bezoek je de mysterieuze kastelen? Vergeet in elk geval niet om een échte Schotse Whisky te proeven!
Boek jouw rondreis met de elektrische auto door Schotland
Schotland, een mysterieus, ruig en prachtig land in het Verenigd Koninkrijk. Deze bestemming zou op elke bucketlist moeten staan! Wil je jouw droomreis naar dit geweldige land maken, mét elektrische auto? Vertel onze reisspecialisten welke gebieden je absoluut wilt bezoeken en zij stellen de perfecte reis op maat voor jou samen.
Daarbij houden ze natuurlijk rekening met het opladen van de auto en geven ze jou advies over de route en bezienswaardigheden. Inspiratie opdoen? Bekijk ons volledige aanbod voor Schotland. Wacht niet langer en boek nu!
paper-aiplane

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden