• ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
  • 0118-440 444
Kanaaleilanden
De Kanaaleilanden vormen een unieke eilandengroep; Groot-Brittannië met een vleugje ‘la douce France’. Op de eilanden kan men dan ook uitstekend eten. Het grootste eiland, Jersey, is het meest mondain en wordt geroemd om haar bloemenpracht. Condor Ferries brengt u er vanuit St. Malo in Frankrijk snel naar toe.

Of u nu een getrainde fietser bent, of gewoon de omgeving wilt zien, horen en ruiken op een manier die alleen fietsend kan, Jersey is een eiland gemaakt om te fietsen. Weidse baaien in het zuiden maken plaats voor dramatische klifkusten in het noorden die een spectaculair landschap bieden en prachtige vergezichten. Dit maakt Jersey ook ideaal voor alle soorten wandelaars van alle leeftijden.
Een deel van de attractie is natuurlijk het warmste klimaat in Groot-Brittannië. Gemiddeld 2.000 zonuren per jaar en genoeg heerlijke stranden om hiervan te genieten. De prachtige kust is de grootste natuurschat van het eiland. Een van de fraaiste bezienswaardig-heden op Jersey is het 13e-eeuwse kasteel Mount Orgueil, een paar kilometer ten oosten van de hoofdstad St. Helier, dat gebouwd is op de overblijfselen van een fort uit de IJzertijd.

Waar u ook pauzeert om te eten, geniet vooral van verse kreeft of schep uw bord vol met een selectie van heerlijke zeevruchten. Met meer dan 170 eetgelegenheden die allemaal gebruik maken van Jersey’s exquisiete lokale producten, gekookt door top koks, zullen uw smaakpapillen aangenaam verrast worden.
Lees meer
Kanaaleilanden
Bekijk ons aanbod naar de Kanaaleilanden
Klik hier voor ons aanbod. Alle reizen kunnen naar wens worden aangepast. Heb je zelf al iets in gedachte? Vraag dan een reisvoorstel op maat aan:
Lees meer
Lees meer
Reizen in Groot-Brittannië
Tolwegen
In Groot-Brittannië zijn in principe geen tolwegen. Wel is er in januari 2004 een tolweg geopend in de buurt van Birmingham, om de drukke M6 te ontlasten. Tussen de afslagen 4 en 11a kunt u ervoor kiezen dit drukke stuk weg te ontlopen door de tolvariant te kiezen. Kosten voor deze tolweg, die een afstand van 27 mijl beslaat zijn af te lezen uit onderstaand overzicht van toltarieven. Voor sommige bruggen en tunnels geldt ook een tol, zoals bijvoorbeeld de Dartford Crossing. Actuele informatie hierover kunt u nalezen op de website van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie/informatie/tol.

Wie snel op zijn bestemming wil zijn, gebruikt de 'motorway' (snelweg). Een ruime keuze aan kaarten en toergidsen kunt u kopen via VisitBritain in Amsterdam en bij het Britain & London Visitor Centre in Londen. Ook als u eenmaal in Groot-Brittannië bent, worden de toeristische hoogtepunten u niet onthouden. De witbruine borden langs de wegen wijzen u op dichtbij gelegen attracties. Bij VisitBritain kunt u de brochure 'Onontdekt Groot-Brittannië' aanvragen, boordevol suggesties voor rondreizen langs het onbekende Groot-Brittannië. Tevens kunt u bij de Tourist Information Centres informeren naar lokale routes. Reisideeën genoeg dus!

Tolheffing Londen
In 2003 is in centraal Londen de Congestion Charge ingevoerd, een tolheffing om het centrum van Londen van het vele verkeer te ontlasten. De Charge geldt o.a. voor alle auto’s en motoren, dus ook huurauto’s en auto’s met buitenlands kenteken. De kosten zijn £15 per dag, van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur. Meer informatie, o.a. over uitzonderingen en hoe te betalen, kunt u nalezen op: https://tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge

Parkeren
U mag niet parkeren in straten waar een dubbele gele streep langs de trottoirband getrokken is. Als u van plan bent met de auto naar Londen te gaan is het aan te raden de auto in een van de buitenwijken te parkeren en met het openbaar vervoer verder te reizen. De kosten van parkeren in de binnenstad kunnen flink oplopen.

Maximale snelheden
Als verkeersborden niet tot een andere snelheid verplichten, gelden de volgende snelheden per uur: 48 km (30 mijl) in bebouwd gebied, 96 km (60 mijl) op tweebaanswegen en 112 km (70 mijl) op snelwegen en vierbaanswegen.

Verkeersvoorschriften
VisitBritain heeft een aantal afwijkende verkeersborden en verkeersregels voor u op een rijtje gezet op www.visitbritain.nl. Meer verkeersinformatie vindt u in The Highway Code, verkrijgbaar bij de kantoren van de Automobile Association (AA) en bij de Royal Automobile Club (RAC). De gordel is verplicht voor de bestuurder en degene(n) naast haar/hem. Als de achterzetels voorzien zijn van gordels, moeten ze door inzittenden worden gebruikt. Er staan strenge straffen op rijden onder invloed in Groot-Brittannië. Mijd de combinatie 'drinken en rijden' altijd! Het spreekt voor zich dat zowel motorrijder als passagier verplicht zijn een helm te dragen op de motor. Bromfietsers moeten een helm dragen. De berijder moet in het bezit zijn van een bromfietscertificaat, of rijbewijs (A of B). De snorfiets is in Groot-Brittannië niet bekend en valt hier onder dezelfde regels als een bromfiets.

Verzekering
Niet alle Britse automobilisten zijn volledig verzekerd tegen schade die zij aan derden toebrengen. Als iemand u schade toebrengt kan het dus voorkomen dat niet alles wordt vergoed. Uw verzekeringsmaatschappij weet hier meer van en kan u vertellen hoe u zich hiertegen kunt indekken.

Automobilistenorganisaties
Als u een autovakantie plant bent u gebaat bij het lidmaatschap van een automobilistenorganisatie. In geval van pech of bij andere problemen kan zo'n instantie de helpende hand bieden. Veel zekerheid biedt de Wegenwacht Europa Service. Voor meer informatie neemt u contact op met de ANWB.

Links rijden - vereisten
Kijk altijd naar rechts als u vanuit stilstaande positie wegrijdt. Haal rechts in. Geef voorrang aan al het verkeer op rotondes. Het verkeer op hoofdwegen heeft voorrang boven het verkeer op kleinere wegen. Een witte streep, aangebracht over de breedte van de weg betekent stoppen en voorrang geven aan het verkeer op de hoofdweg voor u. Let goed op verkeersborden en wegmarkeringen en ken hun betekenis - ze zijn belangrijk en mogen niet worden genegeerd!

Koplampen
De koplampen van uw auto staan afgesteld op de berm. Dit betekent dat ze in Groot-Brittannië op de andere weghelft schijnen, waardoor ze tegenliggers kunnen verblinden. Aangezien het verblinden van de tegenligger verboden is, wordt u aangeraden uw koplampen af te plakken als u van plan bent in het donker te rijden. Dit kan met speciale stickers die in Nederland o.a. worden verkocht bij Halfords vestigingen en bij de ANWB. U kunt echter ook zelf uw koplampen afplakken. Zwarte doe-het-zelf tape houdt het licht voldoende tegen.

Bron: VisitBritain
Reisdocumenten
Welke reisdocumenten heeft u nodig voor Groot-Brittannië?
Als inwoner van Nederland of België heeft u een geldig paspoort nodig voor uw bezoek aan Groot-Brittannië. Het niet meer mogelijk om met een Europese ID-kaart naar Groot-Brittannië te reizen. Het paspoort moet minimaal geldig zijn tot en met de dag van uw terugreis. Het is tot op heden niet nodig om over een visum te beschikken. Dit geldt voor inwoners van de Europese Unie, niet-EU lidstaten van de EER (Noorwegen, Liechtenstein en IJsland), Zwitserland en inwoners van overzeese gebieden. Bent u een Amerikaanse, Canadese of Australische toerist? Ook dan kunt u zonder visum reizen in het hele VK, op voorwaarde dat u over een geldig paspoort beschikt. Tevens dient de reden voor uw bezoek te voldoen aan de immigratievoorschriften. Ook paspoorthouders in sommige Zuid-Amerikaanse en Caribische landen en Japan mogen zonder visum reizen in het VK.

Heeft u nog verdere vragen over de benodigde reisdocumenten of het aanvragen van een visum? Raadpleeg dan de officiële website van de Britse Overheid.

Bron: VisitBritain

Op reis met kinderen
Voor een reis naar het buitenland met een minderjarige is de toestemming van de gezaghebbende ouder(s) nodig. Via www.kinderontvoering.nl kunt u bekijken welke documenten geadviseerd worden om mee te nemen voor de controle aan de Nederlandse grens. Het kan zijn dat de buitenlandse autoriteiten aanvullende eisen stellen voor het reizen met een minderjarige. Voor de vraag welke documenten er nodig zijn om het land van bestemming in en uit te reizen, adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat.
In geval van nood
Noodgevallen
In Engeland, Schotland en Wales kunt u in geval van nood bellen met nummer 112 of met 999. Via beide nummers kunt u zowel politie, brandweer als ambulance bereiken. Het gebruik van de nummers is gratis, maar ze zijn alleen bedoeld voor echte noodgevallen. Aan de kust kunt u via nummer 999 ook verbonden worden met de Britse kustwacht, the Royal National Lifeboat Institute.

Bent u iets kwijtgeraakt of is er iets van u gestolen, doe dan altijd aangifte bij de politie. Het verslag van de aangifte heeft u nodig om de schade te verhalen op uw verzekering. Een loket voor verloren voorwerpen (Lost & Found) vindt u op alle grote trein- en busstations.

De traditionele bobby (een vriendelijke benaming voor een politieman) is nog altijd een veel voorkomend verschijnsel op straat, maar er zijn ook veel politiepatrouillewagens in de steden en dorpen. In alle steden en dorpen bevinden zich politiebureaus waar u zich kunt melden mocht u problemen hebben. In tegenstelling tot veel andere landen, draagt het politiekorps in Groot-Brittannië geen vuurwapens, maar er zijn speciaal opgeleide “Firearms Officers”. Vraag een politieman of –vrouw om hulp als u de weg kwijt bent - ze zijn vriendelijk, zeer benaderbaar en behulpzaam. Verkeersagenten kunnen u ook helpen om u de weg te wijzen. Als u het slachtoffer bent van een misdaad, neem dan contact op met de politie door 999 te bellen, of 101 voor niet-dringende gevallen. Alle grote steden in Groot-Brittannië hebben wijkagenten die de straten van de stad patrouilleren en samenwerken met de politie. Zij kunnen asociaal gedrag aanpakken, advies geven voor de preventie van misdaden en u helpen als u de weg kwijt bent of met andere informatie.
Tijd
Groot-Brittannië zit in de tijdzone van de Greenwich Mean Time (GMT). Het is hier altijd 1 uur vroeger dan in Nederland waar we onder de European Standard Time vallen. Net als in Nederland kent het Verenigd Koninkrijk een zomertijd waarbij de klok 1 uur vooruit gaat, de British Summer Time (BST). Zomer- en wintertijd gaan in Engeland, Schotland en Wales op dezelfde dagen in als in Nederland. Het tijdsverschil blijft dus 1 uur. De meeste moderne smartphones passen hun tijd aan in het VK zodra er internetverbinding is. Mocht u twijfelen dan kunt u bellen met de 'Speaking Clock' op nummer 123.
Feestdagen
• Nieuwjaarsdag | New Year's Day heel Groot-Brittannië - 1 januari
• Extra New Year's Bank Holiday alleen Schotland - 2 januari
• St Patrick's Day alleen Noord-Ierland - 17 maart
• Goede vrijdag | Good Friday heel Groot-Brittannië
• 2e Paasdag | Easter Monday England, Wales en Noord-Ierland
• Early May Bank Holiday heel Groot-Brittannië - 1e maandag in mei
• Spring Bank Holiday heel Groot-Brittannië - laatste maandag in mei
• Summer Bank Holiday alleen Schotland) - 1e maandag in augustus
• Summer Bank Holiday England, Wales en Noord-Ierland - laatste maandag in augustus
• 1e Kerstdag | Christmas Day heel Groot-Brittannië - 25 december
• 2e Kerstdag | Boxing Day heel Groot-Brittannië - 26 december

Op Kerst na zijn op feestdagen (in Groot-Brittannië 'Bank Holidays' genoemd) de meeste bezienswaardigheden en veel winkels geopend. Banken en postkantoren zijn gesloten. Zoals u kunt zien vallen veel Bank Holidays op maandag. Veel Britten gebruiken deze lange weekenden voor een korte vakantie in eigen land. Houd rond die data dus rekening met een beperkt aanbod aan accommodatie.
Betalen
Oude munten en bankbiljetten
In 2017 heeft The Bank of Engeland nieuwe biljetten van 5 en 10 pond en nieuwe muntstukken van 1 pond ingevoerd. Deze oude biljetten en muntstukken zijn vanaf 2018 niet meer geldig. Dit betekent dat vanaf deze data de biljetten en munten niet meer te gebruiken zijn in winkels, horeca en bij attracties. Bij The Bank of England kunt u alle oude munten en biljetten altijd inwisselen voor nieuwe. Let goed op: het kan soms gebeuren dat u oude biljetten of muntstukken ontvangt als wisselgeld. Accepteer deze niet en vraag de winkelier om nieuwe.

Munteenheid
De munteenheid van Groot-Brittannië is het pond (voluit in het Engels: pound sterling). 1 pond is onderverdeeld in 100 pence. Het symbool voor de pond is £ en vaak wordt de afkorting GBP gebruikt. Schotland heeft zijn eigen bankbiljetten voor ponden. Deze hebben dezelfde waarde en zijn ook buiten Schotland geldig. Let op: in Schotland bestaat er ook een biljet voor £1, dit biljet kunt u buiten Schotland niet gebruiken. Het is na een bezoek aan Schotland slim om de Schotse biljetten in te ruilen voor de standaard briefjes, deze kunt u eenvoudiger inwisselen. U kunt met praktisch alle Nederlandse bankpassen geld pinnen in Groot-Brittannië. Meestal geeft dit ook de beste wisselkoers. Wilt u contant geld inwisselen dan kan dat op diverse plekken bij ‘bureaux de change’.

U vindt deze onder andere in:
• Banken
• Reisbureaus
• Postkantoren
• Vliegvelden
• Grote treinstations

Wisselkoers Britse Pond
De wisselkoers van het Britse Pond ten opzichte van de Euro verandert vrijwel continu. Kijk voor de actuele wisselkoers op internet of neem contact op met uw bank. De wisselkoers bij ‘bureaux de change’ wijkt vaak sterk af van de normale rekenkoers. Ook tussen de bureaus onderling zijn er vaak grote verschillen. Het loont de moeite om er een paar met elkaar te vergelijken voordat u contant geld wisselt.

Openingstijden van banken
Informeer uw bank dat u naar het buitenland reist als extra veiligheidsmaatregel. Hoewel er veel banken in grote steden in Groot-Brittannië zijn, is het onwaarschijnlijk dat u een bank moet bezoeken. De belangrijkste bankzaken kan u online of via een app regelen. Let er hierbij wel op dat u een veilige internetverbinding gebruikt. Openbare Wi-Fi is vaak niet erg betrouwbaar, het normale 3G of 4G netwerk is een betere keuze.

Geldautomaten
Geldautomaten worden in Engeland, Schotland en Wales ‘cash machines’ of ATM’s genoemd, u vindt ze op vele plaatsen. Sowieso bij grote winkelstraten en winkelcentra en in bijna elk bankkantoor. U ziet ze ook in supermarkten, postkantoren, benzinestations, treinstations en stations van de metro in Londen. Tegenwoordig hebben de meeste pinautomaten de optie te kiezen voor aanwijzingen in diverse talen. Sommige automaten rekenen transactiekosten, dit staat dan in beeld. U kunt vaak ook geld opnemen met creditcards, maar de kosten hiervan zijn vaak hoger.

Welke betaalkaarten kan ik gebruiken in Groot-Brittannië?
Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u met pin betalen in Britse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op uw bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd)? Dan kunt u ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij uw bank te controleren. U kunt bij veel banken de geldigheid voor Europa aanzetten via hun app. Kunt u in Nederland contactloos betalen met uw pas, dan kan dat in Groot-Brittannië meestal ook. Van de creditcards worden Visa en Mastercard het meest geaccepteerd. American Express en Diners Club zijn minder gangbaar, maar worden nog steeds bij veel gelegenheden aangenomen (vooral in de horeca).

Kan ik overal betalen met mijn kaart?
Met een normale pinpas kunt u bijna overal terecht (als hij geschikt is voor betalen in Europa). Sommige kleine horecagelegenheden en bijvoorbeeld kraampjes op de markt, accepteren alleen contant geld. Creditcards zijn niet altijd geldig bij kleine winkels en guesthouses, of alleen bij besteding van een minimum bedrag (vaak vanaf £5). Controleer dit altijd voor uw aankoop. De geaccepteerde kaarten herkent u meestal aan een sticker op de deur of etalage.

Kan ik pinnen met mijn betaalkaart of creditcard?
In de meeste gevallen kunt u geld opnemen met uw kaart bij een geldautomaat (ATM). Houd er rekening mee dat uw bank of creditcardmaatschappij hiervoor kosten kan rekenen. Bij creditcards liggen deze kosten hoger dan bij betaalkaarten.
Winkelen
Wanneer zijn de winkels geopend?
De meeste winkels in Engeland, Schotland en Wales zijn sowieso open van 10:00 tot 17:30 uur van maandag tot en met zaterdag. In grote plaatsen blijven ze meestal langer open (tot 19:00 uur) en kunt u ook op zondag terecht. Supermarkten, newsagents en dergelijke algemene winkels gaan meestal pas om 22:00 uur dicht of zijn zelfs 24 uur per dag geopend.

Wanneer zijn de musea geopend?
De openingstijden van de Britse musea verschillen onderling natuurlijk altijd wel iets, maar in de regel kunt u uitgaan van 10:00 tot 17:00 uur. De openbare musea van Londen hebben bijna allemaal minstens 1 dag in de week met extra lange openingstijden (tot 21:00 uur). Sommige musea zijn 1 dag in de week gesloten, maar de meesten sluiten alleen met Kerst en op Nieuwjaarsdag. Controleer de openingstijden voor uw bezoek op de website van het museum van uw keuze.

Nationale feestdagen
Op Bank Holidays (de Britse nationale feestdagen) houden sommige winkels, attracties en restaurants de deuren gesloten. Veruit de meesten doen dit alleen op beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag. Op die drie dagen is werkelijk alles gesloten. Op de andere Bank Holidays kunt u op de meeste plekken wel terecht. Een leuk extraatje van de Bank Holidays: op die dagen zijn er vaak veel evenementen zoals festivals en jaarmarkten. Controleer dus voor uw reis of er een Britse nationale feestdag valt in uw vakantie en wie weet valt er extra veel leuks te beleven.
Telefoneren
Wie vanuit Groot-Brittannië rechtstreeks naar Nederland wil bellen, toetst eerst de internationale code in (00), gevolgd door de code voor Nederland (31). Daarna het gewenste netnummer zonder de 0 en het abonneenummer. Zo belt u naar Amsterdam met de volgende cijfers: 00 31-20 + gewenst abonneenummer. Vanuit Nederland naar Groot-Brittannië draait u (00) gevolgd door de code voor Groot-Brittannië (44). Tip: zorg ervoor dat de nummers in het telefoonboek van uw mobiele telefoon al beginnen met 0031, dan kunt u meteen bellen met uw mobiele telefoon.

Bent u van plan te bellen tijdens uw verblijf in Groot-Brittannië? Controleer dan van tevoren hoe het zit met de kosten van bellen in het buitenland op uw mobiele abonnement. Steeds meer providers rekenen dezelfde kosten binnen Europa als voor bellen binnen Nederland. Is bellen met uw eigen abonnement geen aantrekkelijke optie, dan zijn er diverse alternatieven:

Bellen vanuit een telefooncel
U ziet ze nog door het hele land, de beroemde rode, Britse ‘Phone Boxes’. Alleen staat er lang niet altijd meer een werkende telefoon in. Ook in Groot-Brittannië zijn telefooncellen overbodig geworden door de opkomst van mobiel bellen. De meeste kans een cel met werkende telefoon te vinden heeft u in drukbezochte toeristische stadscentra (Londen, Edinburgh e.d.). Hier worden ze gezien als toeristische attractie en blijven ze nog wel in bedrijf. Op het platteland komt u ook nog geregeld cellen met telefoon tegen, vooral in gebieden met slechte mobiele dekking. In de telefooncellen kunt u betalen met munten van 10p, 20p, 50p en £1. Nieuwe modellen accepteren ook de munten van £2 en telefoonkaarten die nog te koop zijn bij News agents en postkantoren. Het minimumbedrag voor een telefoongesprek is 60p.

Prepaid abonnement (pay as you go) of sim-only
Bent u langere tijd in Engeland, Schotland of Wales dan loont het een (tijdelijk) abonnement of een prepaid simkaart te kopen. Prepaid kaarten koopt u o.a. bij de supermarkt, een sim-only abonnement bij telefoonwinkels die u in de meeste high streets tegenkomt. Een speciaal sim-only pakket voor bezoekers uit het buitenland is te koop via de VisitBritain Shop.

Bellen via Wi-Fi
Gratis Wi-Fi is overal te vinden. In uw hotel, bij koffietentjes en zelfs in musea en attracties. Is de verbinding een beetje in orde dan kunt u bellen via bijvoorbeeld FaceTime of WhatsApp. In een museum of horecagelegenheid graag op bescheiden volume als het kan.

Bron: VisitBritain
Elektriciteit
Het voornaamste verschil in elektra tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland & België zit hem in de stekkers en stopcontacten. De Britten gebruiken hiervoor aansluitingen met 3 blokvormige pinnen. Wilt u uw eigen apparaten of adapters gebruiken, dan heeft u een verloopstekker nodig.

Voltage
Het standaard-voltage (zwakstroom) in Engeland, Schotland en Wales is 220/240 AC, 50 Hz.

Huisdieren
Op vakantie met de hond of kat
Een huisdier meenemen naar Groot-Brittannië was tot voor kort bijna onmogelijk. Ieder huisdier moest verplicht 6 maanden in quarantaine. Sinds enige jaren zijn de regels versoepeld, maar uw huisdier (hond of kat*) dient aan een aantal strenge bepalingen te voldoen. Uw dierenarts kan u alles vertellen over het zogenaamde Pets Travel Scheme.

In het kort komt het op het volgende neer, u dient ca. 3 maanden voor vertrek te beginnen met de procedure:
• uw huisdier dient te zijn voorzien van een microchip ter identificatie
• vervolgens dient uw huisdier gevaccineerd te worden tegen rabiës
• u dient zorg te dragen voor een EU dierenpaspoort
• uw huisdier dient voor vertrek behandeld te worden tegen teken en spoelwormen

U kunt nu op reis, mits u alle benodigde formulieren meeneemt. Huisdieren zijn bij de meeste vervoersmaatschappijen toegestaan. Bij de langere oversteken dient een kennel te worden gereserveerd. Huisdieren zijn nimmer toegestaan in publieke ruimtes of hutten. Het vervoer van uw huisdier is op eigen risico.

Huisdieren reizen niet voor niets. Alle vervoersmaatschappijen berekenen een prijs voor een huisdier. Houdt u er rekening mee dat indien uw huisdier mee op reis gaat u langere tijd van tevoren aanwezig moet zijn. Een half uur eerder aanwezig zijn wordt aanbevolen. Voorts is het verstandig om bij reservering van uw passage het chipnummer van uw huisdier door te geven; dit scheelt doorgaans aanmerkelijk in tijd.

* voor andere huisdieren dan hond of kat gelden andere voorwaarden

N.B. Bovenstaande informatie bindt ons niet. De juiste informatie krijgt u van uw dierenarts! Voor meer actuele informatie kijkt u op de (Engelstalige) site van DEFRA

Regio's van Kanaaleilanden

Kanaaleilanden | Alderney
Alderney
De enorm gevarieerde flora en fauna van Alderney – waaronder de blonde egel – leeft geheel zonder invloeden van de buit...
De enorm gevarieerde flora en fauna van Alderney – waaronder de blonde egel – leeft geheel zonder invloeden van de buitenwereld. Ontdek deze rijkdom op bijna vijftig kilometer aan wandelpaden. Ze lopen over rotsen en gouden stranden, langs Victoriaanse forten, batterijen uit de Tweede Wereldoorlog en een schilderachtige (maar pittige!) golfbaan.

Bijna alle paden leiden uiteindelijk naar St Anne, de hoofdstad van het eiland. Het is een verzameling van kleurrijke huizen, straten met kinderkopjes en kleine winkeltjes rondom een schitterende kerk die bekend staat als ‘De Kathedraal van de Kanaaleilanden’.

Bijzondere vermelding verdienen de vele knusse en erg goede pubs en restaurants van Alderney én het openbaar vervoer. Met oude treinstellen van de London Underground onderhoudt men hier de enige spoorverbinding van de Kanaaleilanden.

Lees meer
Kanaaleilanden | Guernsey | St. Martins Bay
Guernsey
Guernsey kent een unieke vorm van bestuur. Het eiland wordt samen met de eilanden Alderney, Herm en Sark de 'Bailiwick ...
Guernsey kent een unieke vorm van bestuur. Het eiland wordt samen met de eilanden Alderney, Herm en Sark de 'Bailiwick of Guernsey' genoemd, een behoorlijk autonoom gebied onder de Britse kroon.

Het unieke karakter van het eiland is in deze staatsvorm al goed te herkennen. Pas echt duidelijk wordt het bij een bezoek aan Guernsey zelf. In de muur van een Frans toprestaurant zit ineens een typisch Engelse brievenbus verwerkt. Maar in dit geval is hij niet rood maar blauw. U betaalt er met Guernsey punds, die toevallig precies evenveel waard zijn als hun Britse grote broer.

En zo zijn er vele voorbeelden te geven van opvallende en soms zelfs excentrieke eigen trekjes. Maar waar het hier vooral om draait is genieten. Pak eens een terrasje in de hoofdstad St Peter Port -vaak omschreven als het mooiste haventje van Europa- en u begrijpt wat we bedoelen.

Een hoofdrol op het eiland is gereserveerd voor de natuur. Al wandelend door velden, langs de kust en over bospaden ontdekt u de ene bijzondere bloemensoort na de andere. Vogelaars kijken hier hun ogen uit en bij en -het getijdenverschil is bijna 12 meter!- kunt u zelfs de zeebodem van dichtbij bekijken.

Wat u zeker niet mag missen is het geweldige huis van Victor Hugo, de Franse schrijver in ballingschap die hier onder andere Les Miserables schreef. De inrichting van het bijzondere pand zal u voor altijd bijblijven.
• The Guernsey Freesia Centre
• Castle Cornet
• Fort Grey
• Guernsey Museum and Art Gallery
• Sausmarez Manor
• Guernsey Folk Museum
• German Occupation Museum
• Bruce Russell & Son Gold and Silversmiths
Lees meer
Kanaaleilanden | Herm
Herm
Herm is zowel geliefd bij bezoekers als bij de ‘locals’ van de andere eilanden. Door een bijzonder micro-klimaat is zon...
Herm is zowel geliefd bij bezoekers als bij de ‘locals’ van de andere eilanden. Door een bijzonder micro-klimaat is zon hier bijna gegarandeerd. Het kleine eiland kent verrassend veel gezichten. Natuurlijk zijn er duinen en brede zandstranden, maar u vindt er ook boerenland en zelfs kleine bosjes.

Kristalhelder water stroomt over Shell Beach, het strand van wit zand dat eigenlijk bestaat uit miljoenen kleine stukjes schelp.

Herm is uitstekend te bezoeken in een dagtocht vanaf Guernsey, maar u geniet pas echt met een paar dagen extra op het eiland. Probeer wel op tijd te reserveren, er staat maar één hotel.
Lees meer
Kanaaleilanden | Jersey
Jersey
U bent een fanatiek fietser? Of u geniet gewoon graag van de natuur zoals dat alleen vanaf de fiets kan? Kom in beide g...
U bent een fanatiek fietser? Of u geniet gewoon graag van de natuur zoals dat alleen vanaf de fiets kan? Kom in beide gevallen naar Jersey, het fietseiland bij uitstek.

De zacht glooiende baaien aan de zuidkust gaan langzaam over in de grillige kliffen van het noorden. Onderweg geniet u van vele landschappen en prachtige vergezichten. Deze afwisseling maakt Jersey ook voor wandelaars van alle leeftijden een top-bestemming.

Het eten en drinken op dit eiland is van absoluut topniveau. Samengevat komt het neer op een combinatie van het beste van de traditionele Franse en de moderne Britse keuken. Aan verse ingrediënten geen gebrek; vis, schaaldieren en de zalige Jersey potatoes (aardappels) hoeven nooit ver te reizen naar uw bord.

De grootste natuurschat van het eiland is de kustlijn van ruim 45 kilometer, waar zandstranden langzaam overgaan in kristalhelder water. Dus geniet van het strand van Jersey van voor naar achter, van links naar rechts.
• Jersey Lavender Farm
• St Brelade
• Jersey Woodturners
• St Clement
• Jersey Zoo / Durell Wildlife Conservation Trust,
• La Mare Vineyards and Distillery
• The Barraks Visitor Centre
• The Jersey Craft & Shopping Village
• Battle of Flowers Museum
• St Ouen
Lees meer
Kanaaleilanden | Sark
Sark
Het schattige eilandje Sark is de perfecte vluchtplek voor wie echte rust zoekt. Als u eenmaal de ogen heeft gelegd op ...
Het schattige eilandje Sark is de perfecte vluchtplek voor wie echte rust zoekt. Als u eenmaal de ogen heeft gelegd op de wilde bloemenpracht en de indrukwekkende zeevogels van het eiland, zult u keer op keer wilen terugkeren.

Dit verkeersvrije paradijsje heeft tientallen goed onderhouden wandelpaden en diverse mooi verstopte baaien. Wandelaars die graag genieten van echt frisse lucht zullen weinig betere plekken treffen in Europa. Uw eerste bezoek zal voelen als een ontdekkingsreis, geniet ervan.
• La Coupee
• Venus Pool
• Sark Lighthouse
• Window In The Rock
• Gouliot Caves
Lees meer
paper-aiplane

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden