• ma t/m vr 9:00 uur - 17:00 uur
  • 0118-440 444
Brexit ... wat nu?
Over de politieke toekomst en afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is lang onderhandeld. Alle op deze pagina vermelde regels voor EU-burgers gelden ook voor burgers uit de EEA-landen die niet bij de EU horen zoals IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland, tenzij nadrukkelijk anders vermeld. Gelukkig is er voor reizigers niet heel erg veel veranderd.
Douane beperkingen sinds 1 januari 2021
Douane beperkingen
Douaneregels wijzigen per 1 januari bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk
Vanaf 1 januari 2021 gelden bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie. Hoewel reizen momenteel wordt afgeraden, informeert de Nederlandse Douane reizigers wel over de nieuwe regels die vanaf 1 januari 2021 gelden voor reizen vanuit het VK.

Uit een recente peiling onder 1.289 reizigers met affiniteit met het VK blijkt dat er nog veel onwetendheid is over de gewijzigde regels. Om u te informeren, zet de Douane vijf aandachtspunten op een rij:
1. Wanneer aankopen samen duurder zijn dan (omgerekend) € 430, betaalt u hier bij terugkomst in Nederland belasting over.
2. U mag 1 liter sterke drank belastingvrij meenemen.
3. Zuivel- en vleesproducten mogen niet mee, ook niet als ze vacuüm verpakt zijn. Ook de meeste visproducten mogen niet mee.
4. U mag 1 slof sigaretten belastingvrij meenemen.
5. Als u op de heen- of terugreis (omgerekend) € 10.000 of meer aan contant geld meeneemt, dan moet u hier aangifte van doen bij de Douane.

Bereid u ruim voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk voor en bezoek www.wijsopreis.nl of download de Douane Reizen App.

Bron: Nederlandse Douane
Reizen met een huisdier
Reist u met een huisdier? Houd er dan rekening mee dat de regels voor het meenemen van huisdieren waarschijnlijk ook wijzigen per 1 januari 2021. Houd hiervoor de website van de NVWA in de gaten om te voorkomen dat uw huisdier in quarantaine wordt geplaatst. Ook mogen bepaalde hondenrassen, zoals de pitbull terriër, het VK niet in.

Bereid u ruim voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk voor en bezoek www.wijsopreis.nl of download de Douane Reizen App.

Bron: Nederlandse Douane
ID of paspoort?
Sinds 1 oktober 2021 heb je voor je reis een geldig paspoort nodig. Dit geldt voor alle landen van het Verenigd Koninkrijk, dus voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Meer informatie kun je lezen op de website van de Britse overheid of op de website van de Nederlandse overheid.
Meer weten?
De belangrijkste verandering is dat alle reizigers vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het VK kunnen reizen. Zorg ervoor dat u een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) bij u heeft. Het is ook belangrijk dat u een reisverzekering heeft die de duur van uw reis dekt. Een EHIC is geen alternatief voor een reisverzekering omdat deze niet alle kosten dekt.

We hebben alles voor u op een rijtje gezet op deze pagina, wilt u toch nog wat meer lezen?

Bezoek dan de website van de Nederlandse overheid, klik hier.
paper-aiplane

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Aanmelden